Защо масажът пречиства и води до дълголетие

24 август 2016

Петя Генова и Северина Маринова са две чаровни дами, които посрещат с усмивка всеки, прекрачил прага на студиото за масаж и алтернативно лечение на една от главните улици във Велико Търново. От 2000 г. Петя е управител на малкия си бизнес, свързан със здравето на тялото, духа и душата. Северина е посещавала курсовете по масаж в студиото и от 6 г. е „дясната ръка“ на Петя.

Двете специалист-терапевти на термални спа процедури и масажи обучават ежемесечно курсисти и се гордеят, че 16-та година вече дават възможност на много хора да намерят своя професионален път за развитие не само в България, но и в чужбина. За онези пък, които искат да научат още малко за тайната на масажа, Петя и Северина споделиха запазената си марка – ритуал „Дълголетие“…

Откъде дойде желанието да се занимавате с масажи?

Петя: Аз много обичам да полагам грижи за друг човек. Традиционната медицина не ме влечеше толкова много, колкото алтернативните методи на въздействие и лечение.

Северина: Аз съм продукт на този център, тук съм се обучавала, останах на работа и продължавам да се развивам.

Какво е отношението ви към "самомасажите" или т. нар. "домашни масажи"?

Петя: Масажът, колкото и да е полезен, ако се извършва от непрофесионалист, може да бъде и вреден. Затова не бива човек да се оставя в ръцете на хора, които няма познания в тази област. Има точна специфика и последователноист на похватите, които трябва да се спазват.

Ако накараме съпруг или приятел просто да ни „размачка“, обикновено той забива силно пръсти, като вярва, че „по-силното размачкване“ за отрицателно време ще премахне болката и ще освободи схванатото място. Нищо подобно! В такъв случай мускулът е напрегнат и вместо да се отпусне и освободи, мускулните влакна могат да се накъсат. Освен това не е без значение и съобразяването с посоката на кръвотока и лимфотока…

Защо хората трябва да се подлагат на масаж?

Северина: Много неща може да получи клиентът от терапиите за тяло. Те балансират физическото, психическото и емоционалното състояние на човек. Когато липсва такъв баланс, не се чувстваме добре, но нямаме поставена диагноза и от лекар.

Когато са балансирани енергиите в тялото, тогава ние се чувстваме добре, чувстваме лекота, тогава имаме желание, имаме хъс за работа, за живот. Другата част е да въздействаме на физическото състояние на клиента. Да подобрим кръвообращението, да тонизираме мускулатурата и така ходенето на масажи става за него ритуал – тялото си търси масажите, започват да му липсват.

Петя: Все повече клиенти се обръщат към този тип процедури заради профилактиката, защото тя е самото лечение и когато усетят малко неразположение, не чакат да се усложнят нещата, да станат много болни, схванати. Преди да усетят някакво сериозно неразположение, някаква грипна инфекция, само докато са още само с хрема и обща схванатост на тялото – идват тук. Правят сауна с един цялостен масаж и си възвръщат тонуса.

Колко често трябва да се прави масаж, за да се чувства човек в тонус?

Когато е с профилактична цел, за да се чувстваме добре, полезни и работоспособни, е желателно да се извършва веднъж седмично. Но ние се съобразяваме с нашите клиенти и с техните възможности. Дори веднъж на 10 дни, на 20 дни да се прави един цялостен масаж, е добре за целия организъм. Ако има някакви болки или схващания, наблягаме на лечебни процедури и тогава си е вече строго индивидуално, според всеки клиент. Може да се правят 3 – 5 – 10 процедури в различен интервал от време, докато се постигне желания ефект.

Координирате ли масажите с медицински лица?

Да, работим с ортопед и невролози. В случаите когато клиентите имат нужда от медицинска намеса ние им препоръчваме да посетят лекар.

Северина сподели, че е „продукт“ на Центъра.

От кога провеждате обучение и колко курсисти са получили сертификат за придобитите умения?

С гордост можем да заявим, че от 2000 г. в нашата школа сме обучили над 800 курсисти по класически лечебен масаж, акупресура, рефлексотерапия на ходила, антицелулитен масаж ,шоколадова терапия ,шиацу, масаж с мед и др. Документът, който им издаваме, е признат от Национална Агенция за Професионално Образование и Обучение. Освен в България, той им дава право на работа и в чужбина, след превод и легализация за съответната страна.

Почти всички наши курсисти са се реализирали успешно на пазара. Много от тях работят в чужбина – Германия, Испания, Гърция, Англия, Норвегия, Канада и др. като вече утвърдени професионалисти с редовни клиенти. Винаги, когато си идват в България ни посещават и споделят своят път към успеха, но не забравят своите учителки! В нашия град работят в различни центрове, салони, в хотелите на Арбанаси, в чужбина. През зимата и лятото са по курортите.

Много ли са болни българите?

Стресирани са! А стресът вече провокира различни заболявания

Кои масажи "връщат" клиентите при вас?

Петя: Това определено е ритуал „Дълголетие“! Той продължава цели два часа – време в което забравяте за всички проблеми и неприятности и потъвате във чувство на блаженство и хармония, избавяйки се от досадните болки и схващания. Ритуал „Дълголетие“ е авторски и в никой друг център за масаж няма да го намерите. Сещам се за един клиент, швейцарец, който след като го разходили из нашият град неговите приятели го записаха за масаж „Дълголетие“. На следващият ден го попитали „Какво най-много ти хареса в нашият град?“, а той им отвърнал: “Масажът“.

Антистрес масажът“ е друго изкушение, което продължава един час и е за хора, не разполагащи с повече свободно време. Тази терапия се съчетава с етерични масла според състоянието и предпочитанията на клиентите и е много търсена като предплатен ваучер за подарък на близък човек! . След процедурата се чувстват „преродени“, ухаят невероятно и не им се тръгва от нашият център!

PS// Колежката Северина Маринова замина в чужбина. На нейно място доволни клиенти събира друг „продукт“ на нашият център – Десислава Костова

Коментари: